William Eggleston

En af mine allerstørste helte er fotografen William Eggleston, der har været aktiv siden 60’erne, og som fik sit store gennembrud da han i 1974 udstillede sin “Guide” på MoMA.

Red Ceiling

 

 

 

 

 

 

Han var blevet opdaget af John Szarkowski, der som kurator på MoMA både var dristig og fremadskuende i sin promovering af Egglestons arbejde. For ikke nok med at Eggleston arbejdede i farve, som på dette tidspunkt ikke var accepteret af kunstscenen, han havde også udviklet sin helt egne distinkte æstetik, som siden hen er blevet døbt “ det demokratiske fotografi”.

Plane

 

 

 

 

 

 

 

Eggleston skelner nemlig ikke mellem, hvad der er fotografisk interessant. Et billede af Eggleston kan være af benzintanke, tomme colaflasker, vejskilte, lyskæder, køleskabe og baggårde. Alle de ting man normalt ikke tillægge nogen særlig værdi.  Men det får de, når Eggleston retter sit blik på dem. Det er som om hans billeder åbner en dør til en skjult verden af skønhed og mystik med en dragende undertone af utryghed, som man kender det fra David Lynch’s univers. En verden man ikke vidste fandtes.

Neck

 

 

 

 

 

 

Det er denne tvetydighed i Egglestons arbejde, som jeg holder så meget af. Han giver dig plads til at slippe fantasien løs, og gå på opdagelse i sit univers på egne præmisser.

Son

TricycleBathroom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Han formår at forblive en gåde, og er også berygtet for aldrig at udtale sig om sit arbejde. Én udtalelse han dog er kendt for er meget rammende:  ” I’m at war with the obvious”.

For mere information og inspiration kan i besøge:

http://en.wikipedia.org/wiki/William_Eggleston

http://www.egglestontrust.com

Der findes også 2 gode film om Eggelston på youtube:

God fornøjelse!

2 thoughts on “William Eggleston

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s