Jeppe Vontillius

Jeppe Vontillius

af Jakob Pagel Andersen, september 2013 

Lige fra fotografiets fødsel har fotografer ladet sig inspirere af maleriet og gør det til stadighed. Jeg så for nylig malerier, hvor jeg følte, at jeg lige så vel kunne have stået overfor nogle af mine yndlings fotografier.

Søndag d. 8. september åbnede Nivaagaards Malerisamling dørene for udstillingen Kielberg og Vontillius. Steder og Stemninger med værker af Ole Kielberg (1911-1985) og Jeppe Vontillius (1915-1994). Kunstnerne levede og malede i Nordsjælland i sidste halvdel af 1900-tallet, de var venner men kunstnerisk hinandens modsætninger.

Da jeg gik ind til udstillingen, vidste jeg intet om de to kunstnere og jeg blev meget positivt overrasket, da jeg så Vontillius’ billeder. Jeg blev instinktivt draget af hans skildringer af landskaberne omkring Nordsjælland og hans malerier af kvinder i siddende/liggende positur.

Vontillius arbejdede med en palet af jordfarver, og genstandene for hans malerier er skildret på subtil og elegant facon. Der hersker en stilhed i malerierne – et ønske om ikke at afslutte billedets fortælling. men at lade det være op til beskueren, om man så må sige, at sætte de afsluttende malerstrøg. På den måde åbner Vontillius op for, at landskabet omkring Nordsjælland for så vidt kan være et hvilken som helst landskab, hverken geografisk eller tidsligt forankret. Og måden kvinderne er afbildet på, fremkalder en sær følelse af nærhed på trods af den slående anonymitet, hvormed de er portrætteret.

2

Per Bak Jensen udtaler i filmen ”Fotografi” fra 2006, at fotografiet både er et billede af noget, og et billede på noget. I oplevelsen af Vontillius’ malerier bliver virkeligheden, han har malet ud fra sekundær og malerierne bliver således ikke billeder af noget, men i langt højere grad billeder noget.

Da jeg så Vontillius’ billeder og lod mig inddrage i hans univers, mindede det mig mere og mere om den slags fotografi, jeg normalt hengiver mig til. Fotografi hvor hensigten med billedet ligger subtilt indlejret og hvor man ikke instinktivt kan afkode billedets umiddelbare indhold. Af eksempler kan nævnes de to danske fotografer Astrid Kruse Jensen og Adam Jeppesen – sidstnævnte er udstillingsaktuel på Peter Lav Gallery med udstillingen ”På Papiret [On Paper]” til og med 28. september.

På Lousiana Channel ligger der et lille interview med Astrid Kruse Jensen, hvor hun taler om sin nu afsluttede udstilling på Brandts, Museet for Fotokunst i Odense og i det interview udtaler hun sig om sine egne fotografier på en måde, der nærmest er direkte overførbar til Vontillius’ maleriske univers. Hun siger om sine fotografier af mennesker, at ”[…] det direkte konfronterende fortæller endnu mindre end det, der er mere en antydning”. Antydningen af personen og i dette tilfælde kvinden kan for eksempel ses hos både Vontillius og Astrid Kruse Jensen i disse billeder:

3EX_130409_31

På det Nationale Fotomuseum (i Den Sorte Diamant) så jeg i starten af 2012 udstillingen ”The Flatlands Camp Project” af Adam Jeppesen. Motiverne er nogle helt andre end Astrid Kruse Jensens, men også i disse fotografier er antydningen meget distinkt. Det er antydningen af landskaber, der igennem hovedsageligt sort/hvid fotografi, fortæller om en 487 dage lang rejse fra nordpolen til sydpolen, over Amerika. Selvom det er en god historie, som naturligt følger med, står den på sidelinjen, når man betragter billederne. Man er klar over den stedlige forankring, men billederne taler ud over de umiddelbare elementer af virkelighed, og – som i Vontillius’ billeder – oplever man sindslig fortolkning og almengyldig relevans. Det er ikke bare fotografier af endeløse grusveje, golde ørkenlandskaber og et enligt telt i månelyset. Det er også fotografier, der fortæller noget om det at rejse, om ensomhed og om sindets bearbejdning af mindet.

56

Hos både Jeppe Vontillius, Astrid Kruse Jensen og Adam Jeppesen er der tale om kunstneriske universer, der antyder og fortolker en umiddelbar virkelighed, og præsenterer den, så man som beskuer, inviteres til aktivt at engagere sig i fotografierne/malerierne.

Henvisninger:

Udstillingen Kielberg og Vontillius. Steder og stemninger kan ses på Nivaagaards Malerisamling til og med 8. december 2013. Se mere her: http://www.nivaagaard.dk/

1.     Jeppe Vontillius Billeder: http://www.bredgade-kunsthandel.dk/da/billedgalleri.php?id=99

2.     Filmen ”Fotografi” kan ses på Filmstriben: http://www.filmstriben.dk/fjernleje/film/details.aspx?filmid=2646376900

3.     Interviewet med Astrid Kruse Jensen:

http://channel.louisiana.dk/video/astrid-kruse-jensen-beauty-will-always-be-disturbed

4.     Billede af Astrid Kruse Jensen: www.astridkrusejensen.com

5.     Billeder af Adam Jeppesen: http://adamjeppesen.com/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s