HVEM ER KUNSTNEREN? – overvejelser i forbindelse med Fotografisk Centers udstilling: Victor, A, Judge William, Johannes (de silentio), Constantin, Vigilius, Nicolaus, Hilarius, Johannes (Climacus), H.H., Anti-Climacus et. al.

I Fotografisk Centers udstillingsrum står der lige nu en masse montrer rundt omkring, der ligger billeder på gulvet og der står TV-skærme op ad væggen  – alt sammen en del af udstillingen med den meget lange titel: ”Victor, A, Judge William, Johannes (de silentio), Constantin, Vigilius, Nicolaus, Hilarius, Johannes (Climacus), H.H., Anti-Climacus et. al.”

Billede

Udstillingen drejer sig – med udgangspunkt i Kierkegaard – om pseudonymer. Om at lade en anden, fiktiv identitet træde i stedet for sin egen, eller undlade at forankre værket i et bestemt afsendersubjekt. Med Michel Foucault synes udstillingen at spørge: ”Hvilken forskel gør det, hvem der taler?” Og med endnu et fikspunkt i hans berømte tekst ”What Is a Author?” udfordrer udstillingen den gængse forankring af værket i kunstneren.

Billede

HAR I IKKE EN LISTE?

Udstillingen tydeliggør samtidig, hvordan man med et relativt enkelt greb kan udfordre folks forventninger. Mange af udstillingsgæsterne har således spurgt efter en værkliste eller et kort, hvoraf de kunne se, hvem der har lavet hvad. Spørgsmål som ”har I ikke en liste” eller ”jeg vil rigtig gerne vide hvad XX har lavet  – jeg kender hende” har været hyppige under udstillingen. Den eneste formidling vi tilbyder, er imidlertid den lille udstillingspublikation, som også ligger på vores hjemmeside www.photography.dk

Billede

Ideen er, at kunstnernes bidrag til udstillingen ikke skal forstås som selvstændige kunstværker – og udstillingen ikke som en gruppeudstilling i gængs forstand – men at alle bidragene indgår i en sammenhæng, hvor hvert enkelt er en brik i det puslespil, som udstillingen udgør.

Billede

Men hvad sker der med oplevelsen af en udstilling eller et værk, når man ikke ved, hvem som har lavet det? Er det sværere at vurdere et fotografi af fx Joachim Koester, når man ikke ved om det ér Joachim Koester eller en studerende fra Skolen for tidsbaserede medier på Kunstakademiet?

Billede

Spørgsmål som disse – og mange andre angående forholdet mellem kunstnersubjektet og værket – trænger sig med udstillingen ”Victor, A, Judge William, Johannes (de silentio), Constantin, Vigilius, Nicolaus, Hilarius, Johannes (Climacus), H.H., Anti-Climacus et. al.” på. Det kunne være interessant at høre, hvad udstillingsgæsterne mener, så giv gerne jeres synspunkter til kende her på bloggen,

Mange hilsner

Kristine, Fotografisk Center, september 2013

Billede

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s