Et fotografisk besøg i ”Nordskandinaviens hovedstad”

Nordskandinaviens hovedstad, sådan betegner den finske by Oulu sig selv. Endda med neonbogstaver på et stort skilt i lufthavnen. Jeg havde aldrig før hørt om Finlands femtestørste by, men jeg må sige Oulu var et interessant bekendtskab. Den viste sig med et interessant program fra vores vært, et engageret kunstpublikum og skønt sensommervejr fra sin bedste side, da jeg her i september var på besøg for at deltage i et netværksmøde i Nordic Photography Network. Og for at se det nyrenoverede Northern Photographic Centre.

Images direktør Beate cegielska i samtale med den finske fotograf Sara Ahde
Image’s direktør Beate Cegielska i samtale med den finske fotograf Sara Ahde

Northern Photographic Centre er et mindre udstillingssted for fotografi ikke ulig Fotografisk Center. Det ligger i et kulturhus med danseteater og café – igen ikke ulig Fotografisk Centers placering på Carlsberg i samme hus som Dansehallerne og Café Elefanten. Ved genåbningen var udstillingsarealet blevet udvidet, så man nu har i alt syv små, sammenhængende rum. Det fungerer ret godt, men betyder selvfølgelig også at værkerne på en gruppeudstilling som Randezvous with Nature må skabe dialoger på tværs af rummene – hvilket kan være en udfordring.

RANDEZOUS WITH NATURE

Randezvous with Nature – Modern Danish Photography er kurateret af Galleri Image (Århus) specielt til Northern Photographic Centre i anledning af genåbningen. Beate Cegielska har valgt et tema og udvalgt seks kunstnere, som hun finder betegner en vigtig position i dansk fotografi netop nu. Og natur – eller rettere landskab – har længe været et markant motiv i dansk fotografi. Hvad jeg godt kan lide ved Randezvous with Nature er, at udstillingen sætter et lidt skævt perspektiv på temaet omkring naturen. På den måde unddrager udstillingen sig en traditionel, naturromantiske indramning, som meget landskabsfotografi ellers ofte ses i.

Rendezvous with Nature, installationsvue
Rendezvous with Nature, installationsvue

Udstillingens seks kunstnere, Mette Bersang, Søren Dahlgaard, Maja Ingerslev, Michelle Eistrup, Lilibeth Cuenca Rasmussen og Adam Jeppesen, præsenterer meget forskellige tilgange til naturen. Sjovest er Søren Dahlgaards oppustelige ø, Mobile Island, der transporteres rundt i Venedig i forbindelse med Biennalen. Fotoserien er dog en kommentar til et meget alvorligt emne, nemlig den globale opvarmning og dens mulige konsekvenser. I den anden ende af spektret er Michelle Eistrups helt nye videoværk, Pitch Molded Animability både mystisk og lidt uhyggelig, men samtidig fuld af smukke billeder.

Søren Dahlgaard: Mobile Island
Søren Dahlgaard: Mobile Island

Til udstillingens åbning opførte Lilibeth Cuenca Rasmussen Artist’s Song – og publikum var begejstrede! For mig at se har værket mere med kunstverdenen end med naturen at gøre, men det fungerede rigtig godt som performance i Findland. Resten af udstillingens værker fungerede også fint – og alt i alt var det en flot indvilgelse af Northern Photographic Centre.

Lilibeth Cuenca Rasmussen opfører Artist's Song
Lilibeth Cuenca Rasmussen opfører Artist’s Song

NORDIC NETWORK

Ud over Northern Photographic Centre byder Oulu også på andre udstillingssteder – ikke mindst et ganske fint kunstmuseum, Oulu Museum of Art, og en kunsthal under opførelse. Alla Räisänen, direktøren for Northern Photographic Centre havde sammensat et fint program for deltagerne i Nordic Photography Network, hvor vi blandt andet besøgte museet og fik mere at vide om kommende kunstprojekter i Oulu; en by der tydeligvis har tænkt sig en markant plads at på Finlandskortet hvad kunst angår.

Den egentlige anledning til mit besøg i Oulu var mødet i Nordic Photography Network, hvor vi diskuterede muligheder for samarbejder mellem mindre, nordiske institutioner, der udstiller fotografi. Og det vil I komme til at høre mere til her på bloggen.

Kristine Kern, oktober 2013

INFO: NORTHERN PHOTOGRAPHIC CENTRE Northern Photographic Centre har eksisteret siden 1987 og ledes af Alla Räisänen. Ud over udstillingerne arrangeres workshops, seminarer mm. Man kan ansøge om at udstille.

LINKS: http://www.photonorth.fi/en/exhibitions/show/rendezvous_with_nature http://galleriimage.dk/index.php/100/345-rendezvous-with-nature http://www.fotografi-i-fokus.com/index.php?option=com_content&task=view&id=258&Itemid=85 http://www.fffotografer.no/prosjekter/nordic-photography-network?lang=en

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s