Doublefaced

Doublefaced

af Line Madsbøll Drejer

Den polske kunster Sebastian Bieniek, bosat i Berlin, er i gang med et interessant projekt. Hans fotoserie, Doublefaced på over 20 billeder, har siden den 24. august 2013 udviklet sig til et fænomen på Facebook, hvor han poster sine billeder. Bieniek er kendt for sine abstrakte malerier og lavbudget film. Den nye Doublefaced serie består af en kvinde med to ansigter – eller det vil sige et ansigt, som er en hybrid mellem hendes eget ansigt og et tegnet kvindeansigt.

1

Fotografierne, som er betitlet Doublefaced efterfulgt af et serienummer og en dato, sender tankerne mod spanske maler Pablo Picassos (1881-1973) portrætter af kvinder, men har ikke samme forvrængninger som vi ser i Picassos kvindeportrætter fra 1960erne. Der er en enkelhed, som på en og samme tid både virker humoristisk og foruroligende dobbelttydig, i det kvinden fremstår både statisk men også levende i kombinationen af det rigtige øje og kroppen, der gør kvinden levende at se på.

3

Med et umiddelbart enkelt greb, en øjenblyant og en læbestift, tegner Bieniek øje, næse, mund og ansigtskonturer på kvindens kind. Den anden kind slører han med hendes hår, placeret så det illuderer, at det tegnede øje sammen med kvindes ene levende øje, udgør et kvindeansigt, der både virker levende og underligt dødt/fastfrosset. Det er svært ved første øjekast at afgøre, hvad der er levende og hvad der ikke er.

4

Bieniek iscenesætter kvinden med forskellige udtryk i forskellige dagligdags situationer – i toget, med en kop kaffe, i badet, på café osv. Spaltningen mellem maskeret iscenesættelse og dagligdagssituationerne er absurd og ironisk og får dem til at minde om filmstills. Der er noget subtilt skræmmende over disse billeder, idet scenerne bærer en dystopisk atmosfære som en psykologisk thriller.

5

Se og læs selv mere om Doublefacedhttps://www.facebook.com/bieniek og  http://www.sebastianbieniek.com/

6

7

2

8

Alle billeder er hentet fra Sebastian Bienieks facebookside.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s