CPH:DOX – Dagens fotografiske film – Søndag

Dagens fotografiske film – Søndag

Stinus Duch Andersen

Søndag på CPH:DOX byder på en sublim cinematisk oplevelse. En svævebane i Nepal er rammen for filmen, som er optaget i lange minimalistiske one-takes. Manakamana går klokken 15.00 i Empire Bio.

21011

MESTERVÆRKET ‘DE FIRE ÅRSTIDER’ GENFORTOLKET I UROPFØRSEL MED COPENHAGEN PHIL, MAX RICHTER OG DARK MATTERS.

Hvordan kan en film, der udelukkende er optaget i one-takes med et statisk kamera på en svævebane i Nepal, også være en af årets mest roste, når den oven i købet kun er to måneder gammel? Et hint: hvis du så ‘Leviathan’, der vandt New Vision-prisen på sidste års CPH:DOX, ved du også at Harvard Sensory Ethnography Lab laver nogle af de mest cinematisk avancerede film lige nu. ‘Manakamana’ består i al tilsyneladende enkelhed af blot elleve ens scener af hver ti minutters varighed, hvilket svarer til både længden på en spole 16mm-film og en envejsbillet med den svævebane, der i filmen fører pilgrimme og turister op til et tempel i bjergene og tilbage igen. Hver tur har et nyt hold rejsende om bord i den lille kabine, og de sidder så vi kan betragte dem uden afbrydelser i de ti minutter turen tager. En enlig kvinde, et ægtepar, tre unge rockers, og tre gamle damer, hvis fælles husbond ikke kunne tage turen med dem. ‘Hvor er det smukt,’ siger en enlig dame til sig selv som sin eneste replik, imens hun spejder ud af vinduet. Hvis man giver sig tid til turen får man en oplevelse af de få, som kommer bag på én igen og igen. Overraskende, konstant varieret og, ja, meditativt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s