Ditte Haarløv Johnsen om Maputo Diary

Tirsdag den 10. december kl. 17 inviterer DJ:Fotograferne og Fotografisk Center til FotoForum med Ditte Haarløv Johnsen

Q&A: Ditte Haarløv Johnsen

Fotografisk Center: Hvad handler dit værk om, og hvilke tanker ligger bag?

Ditte Haarløv Johnsen: Maputo Diary er en samling af intime og personlige fotografiske værker, der portrætterer venner, familie og steder af personlig betydning i Maputo, Mozambique.

Maputo Diary strækker sig over 12 år (2000-2012). Det er min historie om at vokse op som hvidt barn i et sort Afrika, om at leve på kanten og om at kæmpe for at høre til. Men Maputo Diary er også de portrætteredes historie. Den følger min søster, som er vokset op efter borgerkrigens afslutning, og hvis opvækst, i endnu højere grad end min, har været præget af at være i en privilegeret position som ”hvid” – og dermed aldrig blive fuldstændig accepteret som en del af den virkelighed, der er ens egen. Den handler om min mor, der startede som idealist og endte som en desillusioneret og ensom hvid kvinde i konstant kamp for økonomisk overlevelse. Og den handler om de unge, homoseksuelle fyre, ”Søstrene”, som jeg mødte første gang i 2000,  og hvis historier siden har flettet sig sammen med min egen. Mange af ”Søstrene” og andre venner er døde i dag.

Gennem mine billeder kan jeg tale til en verden og et Danmark, der i stigende grad må forholde sig til at møde og at blive mødt af mennesker, kulturer og måder at leve på, der ikke er som “vores”. En verden og et Danmark hvor flere mennesker vokser op og skaber deres liv midt imellem. Mine billeder kan give liv og sjæl til sådanne møder. Det handler om vores fælles menneskelighed.

Ditte Haarløv Johnsen: Julio at Home, 2003
Ditte Haarløv Johnsen: Julio at Home, 2003

FC: På hvilken måde relaterer dit projekt sig til dit øvrige arbejde (er det f.eks. kendetegnende for din måde at arbejde med fotografi og hvordan)?

DHJ: Da jeg var barn, havde jeg en tydelig fornemmelse af en linje, der gik fra mit hjerte til min venstre hånd. I de sidste par år, når jeg har været særlig opslugt af et foto- eller filmprojekt, har jeg kunne mærke denne linje igen.

Det handler om at være bevægelig. Det handler om en barndom i Mozambique og om at være sårbar og stædig. Det handler om at udfordre mig selv – og at vokse som menneske.

Det er en søgen. I mødet med mennesker kommer jeg nærmere en mening. Og nogen gange strejfer jeg følelsen af at være en del af noget, der er større end mig selv.

Maputo Diary er grundstenen i min kunstneriske praksis. Fra Maputo Diary er vokset filmiske fortællinger som ”Sisters”, ”One Day” og “Under den samme himmel”.

Ditte Haarløv Johnsen: Soraia at Christmas, 2011
Ditte Haarløv Johnsen: Soraia at Christmas, 2011

FC: Hvad er det ved fotografi der optager dig og hvad kendetegner din måde at arbejde med fotografi?

DHJ: Jeg tog mit første fotokursus på Skolen for Fotografi i Maputo. Eduardo lærte mig at arbejde i mørkekammeret. Han tog altid sin middagslur på en hylde under forstørrelsesapparaterne. Arbejdet var langsomt, præcist og magisk. Indsvøbt i mørkekammerets røde lys følte jeg mig hjemme. Jeg arbejder stadig analogt. Det er noget omkring tyngden og tiden i processen, der tiltaler mig. Mest af alt er fotografiet mit frirum. I modsætning til når jeg laver film, arbejder jeg alene. Med kameraet møder jeg mennesker, der lever liv langt fra mit eget. Kameraet er et værktøj til at udfordre mine grænser; min generthed og min frygt. Ved at give tid til det menneskelige møde, og ved at fastholde mødet med fotografiet, oplever jeg øjeblikke af stor meningsfuldhed: I fotografiet hører jeg til.

Tekst fra kataloget til Ung dansk fotografi ’13. Red.: Siri Brændholt Lundgaard og Kristine Kern

FotoForum med Ditte Haarløv Johnsen tirsdag den 10. december kl. 17 – 19. Entré 40 kr. Gratis for medlemmer af Fotografisk Center og DJ:Fotograferne. Tilmelding: info@photography.dk eller 3393 0996

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s