Lidt om modefotografi

Tæt knyttet til opblomstringen af den moderne storby, opstod modefotografiet som selvstændig fotografisk genre i sidste halvdel af 1800 tallet. Frem for blot at vise tøj udviklede modefotografiet hurtigt sin egen selvsikre fremtoning, som op gennem det 20. århundrede har indgået i en løbende dialog med billedkunstens skiftende retninger. Fotograf Erwin Blumenfeld var meget inspireret af surrealismen og Man Ray. I en serie for smykkefirmaet Cartier, bragt I Harpers Bazaar, 1938, leger Blumenfeld med spejlet som virkemiddel, for en dramatisk iscenesættelse.

T86810

Erwin Blumenfeld , Cartier for Harpers Bazaar, 1983

Modefotografiet er i dag en stor og stærk medspiller i den visuelle kultur, vi omgives af. Den Københavnske modeuge sætter årlige fodspor i Købstaden. Her mødes revl og krat inden for modeverdenen for at udveksle, ja! kindkys, penge, ideer, markedsbetingelser og meget, meget mere. I den forgangne uge var jeg en tur rundt på modemessen i Øksnehallen, der fra 2015 som noget nyt hedder Revolver. Revolver er en sammenslutning af det tidligere CPH Vision og Gallery, og er sat i verden for at repræsentere ’den bedste, skandinaviske, designdrevne mode’. Der var engang hvor jeg fik åndenød af bare begejstring når jeg hørte ordet mode. Det har ændret sig drastisk. Men jeg elsker fortsat de smil, hele scenariet frembringer på mine læber. Jeg reagerer nærmest fysisk, når jeg ser pæne stykker tøj, jeg mærker en indvendig klukken, når jeg ser deltagere, der har taget både opsigtsvækkende tøj og attitude på. Den summen af stemmer en sådan messe avler er medrivende. Fra stand til stand bliver der talt på alt fra svensk, norsk, dansk, fransk og islandsk til tysk. Ok, jeg er stadig lidt hensat!

Mode er en industri, der på flere niveauer og ved flere lejligheder interagerer med kunsten. Kunstneren Nan Goldin har i 2010 blandt andet lavet kampagne for Bottega Veneta, notoriske Tracy Emin har samarbejde med Viviene Westwood og Anne Leibovitz har gentagende gange skudt kampagner for Louis Vuitton, lavet Pierelli kalenderen, og sådan kan jeg blive ved.

nangoldinNan Goldin, Bottega Veneta kampagne, 2010

 

EminTracyTracey Emin, Vivenne Westwood

Modefotografi er blevet en fotografisk kategori for sig selv, og det er især hér, at industrien tilfører næring til de bonede gulve i den ”elitære” kunstverden. Modefotografi er ikke ”bare”, men en af de tungeste poster på budgettet. Samtidig er den udveksling, der sker mellem fotograf og modehus enormt givtig ud i tværgående kulturøkonomi.

Juergen Teller er en favorit, ikke kun hos mig, men i særdeleshed hos nogle af de tungeste drenge og piger i modeverdenen. I midt 90érne indledte han, hvad der skulle vise sig at blive et langvarigt samarbejde med Marc Jacobs. Der ud over har han skudt nogle af de stærkeste kampagner for, Vivianne Westwood, Céline, Helmut Lang, Louis Vuitton m.fl.

c29ed753666c218a254b6d64bf02e43b

Céline spring/summer 2013, m. Daria Werbowy.

 

6a00e54ecca8b98833017d408c7d37970c Vivienne Westwood spring/summer 2013 kampagne med Kate Moss.

Den traditionelle billedkunst træder i Tellers billeder i karakter, og det er tydeligt, at han ikke kun er velbevandret indenfor modeverdenen, men ligeledes skolet i klassisk kunsthistorie. Tellers portrætter er fængende, og det skyldes ofte, at de er iscenesat i interessante miljøer. Han bruger for eksempel naturen på hele magasinsider for at vise naturbilleder uden hverken tøj eller model.  Naturbillederne bliver så forenet med nærbilleder af tøj og sammen skaber de en taktilitet, der er nærværende og forførende – også selvom motivet er en kaktus. Intet i denne (mode) verden er helt så enkelt, som det nogle gange kan tage sig ud.

tumblr_n69o9q0BtI1qcnupho1_400

“A Trip or a Voyage” Louis Vuitton Cruise 2015 kollektion

tumblr_n69ogsPoQJ1qcnupho1_400

“A Trip or a Voyage” Louis Vuitton Cruise 2015 kollektion

Der til er hans rå og overbelyste signaturfotos ikke til at tage fejl af. Teller optræder ofte selv i fotografierne. I 2005 placerer han sig selv sammen med en af kunsthistoriens mest fremtrædende fotografer, Cindy Sherman, i en kampagne for netop Marc Jacobs. Kampagnens modeller er derfor(jo den er god nok) Cindy Sherman og Teller selv. Ingen af dem bærer den model-DNA, der vanligvis fremstilles i sådanne kampagner. Men Teller går dybere end traditionel skønhed.

96346947

Juergen Teller & Cindy Sherman, Marc Jacobs kampagne SS, 2005

efb35f8dedb91dc83af46388d5a69b74

Juergen Teller & Cindy Sherman, Marc Jacobs kampagne SS, 2005

Teller har deltaget på både solo- og gruppeudstillinger på bl.a. Metropolitan Museum of Art, MOMA og Venedig Bianalen. Læg hertil diverse bogudgivelser og du har summen af en af branchens skrappeste.

Modfotografiet er altså ikke ensbetydende med femvisning af tøj, sko acessories m.v., men derimod en måde at afbillede det overordnede moderne på. Modefotografiet er med til at definere moden.

Og det er en kunst!

– Kit Vatit Jensen

One thought on “Lidt om modefotografi

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s